Zkušenosti s 3D tiskárnou Phrozen Sonic XL v druhém roce používání

Výrobce tiskáren PHROZEN jsme sledovali již delší dobu a poté, co v Březnu 2020 vydali novou tiskárnu s revolučním monochromatickým displejem, neváhali jsme a objednali jsme 2 kusy na zkoušku do naší testovací laboratoře.

V době vydání Sonic XL to byla druhá tiskárna na světe ( první byla UNIZ SLASH 2) , která se mohla pyšnit monochromatickým displejem určeným pro 3D tisk. Všechny předchozí tiskárny využívali standardní LCD z mobilních telefonů a jejich problémem byla krátká životnost, malá účinnost a méně ostrý tisk.

Poté co nám tiskárny dorazily, jsme je ihned začali testovat a již od prvního momentu nás potěšily svým perfektním zpracováním, kvalitou použitých komponent a bezproblémovým a rychlým tiskem. Co jsme dříve tiskli 2-3 hodiny, nyní trvalo polovinu času.

Tyto stejné tiskárny od té doby používáme v podstatě denně, pro vlastní tisk i pro tisk klientům, kteří potřebují občas něco vytisknout a nevyplatí se jim pořizovat si vlastní tiskárnu. 

Jak si tedy tiskárny vedou po více než roce vydatného využívání? 

Plusy:

  • tisknou stále stejně dobře, jako na začátku
  • stále používáme původní LCD, přestože jsme již několikrát překročili životnost udávanou na papíru, bez vadného pixelu
  • konstrukčně nevidím žádný problém, který by bránil dalšímu používání
  • tisková platforma přes šrámy co utrpěla tím, že jí úplně nešetříme, stále nemá žádný problém
  • kalibrace při správném dotažení drží a nebylo potřeba tiskárnu znovu seřizovat, až na případ kdy platforma omylem upadla ze stolu na zem
  • povrchová úprava na tiskárně drží, nic nevrže, neskřípe a žádné plasty nepraskají, to je výhoda celokovové konstrukce

Mínusy:

  • ventilátor v tiskárně je již hlučnější, časem ho bude nutné vyměnit - hlášeno výrobci, v v novém modelu od 12/2020 jsou tišší ventilátory
  • někdy se odpojí WiFi a je nutné se znovu připojit
  • celohliníková platforma reaguje s agresivnějšími resiny a zanechává stopy - hlášeno výrobci a vyřešeno v novém modelu od 02/2021
  • cena je vyšší, než u "podobných" variant např. od "Anycubicu", které byly vydány v roce 2021. Anycubic je levnější, protože má levnější UV pole, jiného výrobce LCD a konstrukce je "chatrnější". I přes to je cena SONIC XL stále je výrazně nižší, než u UNIZ SLASH 2. Řekl bych že je odpovídající kvalitě konstrukce a použitých komponent.
  • nemá vytápění - to je vlastnost asi všech levných tiskáren, někdo tvrdí že to nevadí, ale ze zkušenosti víme, že resiny nejlépe tisknou mezi 25-30 st. C, pokud je v místnosti chladno, tak to prostě není ono a zejména je to znát na adhezi první vrstvy. Výrobci nahlášeno, ale zatím nevypadá, že by to chtěl řešit, proto jsme si nezávislé topení doplnili na vlastní pěst

 

Na závěr:

Tiskárny Sonic XL se nám v dlouhodobém provozu osvědčily a můžeme je s klidným svědomím doporučit. Důležité je držet se pravidla, že tiskárna je jen tak dobrá, jak dobrý materiál - resin do ní použijeme. Koupit si dobrou tiskárnu a plnit jí nejobyčejnějším resinem a očekávat skvělé výsledky, je prostě špatná cesta. Vyzkoušeli jsme desítky materiálů, než jsme našli ty ideální, aby nebyly zbytečně předražené, jen pro to že jsou "dentální" a přitom aby poskytovaly opakovatelně výborné výsledky.

Pár fotek našich testovacích 2 kusů v provozu

Phrozen Sonic XL 1

První testovací kus, s dodatečně eloxovanou platformou. Nyní je již eloxovaná platforma standardem.

 

Phrozen Sonic XL 2

Druhý testovací kus

Phrozen Sonic XL topení

A pohled z venku i na teplotní regulátor, co hřeje tiskárny na správnou teplotu. 

3d tiskový koutek

3D tiskový koutek, tady pro Vás tiskneme vaše modely. V nádobách je IPA, čistíme 3x, aby povrch byl perfektní.

sbírka nepovedených tisků

A naše sbírka nepovedených a testovacích tisků shromážděná za rok provozu. Nikdo není dokonalý, občas zapomeneme utáhnout ve spěchu platformu nebo zůstane "drobek" ve vaničce a zmetek je na světe.