Servis a údržba 3D tiskáren.

3D tiskárna je stroj jako každý jiný a potřebuje pravidelnou údržbu a jednou za čas také servis.

Základy pravidelné údržby:

  • udržujte tiskárnu čistou, kapky resinu ihned očistěte papírovým ubrouskem navlhčeným v IPA
  • platforma musí být řádně zkalibrována
  • resin musí být čistý, beze nečistot z předchozího tisku
  • pokud se dostane resin nebo jiná nečistota na LCD panel, nepoužívejte papírové ubrousky, ty display zajisté poškrábou, ale použijte utěrku z mikrovlákna
  • Z osa ( šroubové vedení + lineární ložiska ) potřebuje pravidelně vyčistit a promazat. Šroubovou tyč očistěte papírovými ubrousky. Na matku která se pohybuje po šroubové tyči naneste několik kapek kvalitního mazadla pro CNC stroje, stejně tak na lineární ložiska. 
  • FEP fólii ve vaničce je potřeba jedou za čas vyměnit. Kdy je správný čas? Když začíná být neprůhledná a jsou v ní známky vytlačených míst po tisku
  • Tisková platforma se časem zalepí resinem, je dobré ji po každém tisku očistit IPA a papírovým ubrouskem. Pokud bojujete s adhezí první vrstvy, možná nastal čas na radikálnější řešení. Očistěte platformu, vezměte smirkový papír 120-180 a z lehka v jednom směru platformu poškrábejte. Případně toto lze provést i ostrou ocelovou špachtlí. Poté vyčistěte opět IPA+papírový ubrousek do čista.

 

Roční servis

 

  • Rozebrat a vyčistit tiskárnu od prachu. Aktivní chlazení vždy do stroje přináší prach, který se usazuje v všech komponentech. Stlačený vzduch je nejlepší pomocník. 
  • Zkontrolovat vůli na matce z osy. Jedná se o spotřební díl, časem se "vymačká" a přestane správně fungovat a výška vrstvy pak nemusí bát správná. Při zapnuté tiskárně, která netiskne, je motor pevně zastavený. Pokud zlehka zkusíte držák platformy ručně posunout nahoru, dolů, nesmí zde být žádná vůle.

 

Opravy pro případ nehody 

  • Vylitý resin po prasknutí FEP fólie nebo neopatrnou manipulací se prostě někdy stane. Pokud je resin v tekutém stavu, odstraníte ho snadno utěrkou z mikrovlákna + IPA. Pokud je zaschlý, můžete zkusit fintu opakovaným vhlčením vytvrzeného resinu. Resin částěčně změkne a lze ho pak "seškrábnout" !! plastovou !! škrabkou. Vždy opatrně, nechcete poškodit display.
  • Pokud je display poškozen, jsou dvě možnosti. Oprava nebo výměna. Některé tiskárny mají na LCD ochranný film ( pozor, ne všechny, třeba Anycubic nemá, je třeba se informovat). Pokud tiskárna má ochranný film ( na display jsou 2 fólie, horní - ochranný film, spodní - polarizační film a pak je již LCD ), je možné velmi opatrně ochranný film sejmout a nahradit novým ( viz. ochranné fólie na tablety ). Chce to pracovat v čistém prostředí, řádně očistit, prach odfouknout vzduchem a nalepit bez bublin.
  • Pokud display nemá ochranný film, pak nezbývá než výměna celého panelu.

 

3D tiskárna je poměrně jednoduchý a vděčný stroj. Ale i tak Vám bude fungovat jen tak dlouho, jak dobře se o něj budete starat. 

Pamatujte, tiskárnu utopenou v resinu se již nevyplatí opravovat. Proto je lepší jako vždy, předcházet nehodám, než řešit následky.