Zakládáte zubní laboratoř?

Založení samostatné zubní laboratoře může být běh na dlouhou trať, když nemáte informace. Tento článek Vám dá základní know-how, jak na to. 

Než se do toho pustíte, je několik předpokladů, které musíte splnit.

  1. Mít vzdělání - české a nebo uznané vzdělání na MZCR v oboru zubní technik a nebo garanta, který ze za Vás zaručí
  2. Mít prostor kde budete zubní laboratoř provozovat - zkolaudovanou k tomu účelu a papír k tomu mít schovaný na další kroky
  3. Mít peníze nebo někoho kdo vás zafinancuje

Na začátku je třeba si rozmyslet si, jak budete laboratoř provozovat. Jako živnostník je to výhodnější z pohledu daní z příjmu, jako s.r.o. je to výhodnější z pohledu ručení ( s.r.o. svým majetkem, pokud neděláte úmyslnou škodu, fyzická osoba celým svým majetkem ).

Nejdříve si připravte provozní řád laboratoře, jak prostory vypadají víte, podle toho si připravte jak budete laboratoř provozovat. Můžete nastudovat zákony na technické vybavení, nebo se zeptejte známého co již provozuje a nebo napište nám, poradíme vám někoho z okolí, kdo vám poradí. Poté co řád sepíšete, vyražte na místní hygienickou stanici seznámit se s tím kdo vás má na starosti a v lepším případě vám během několika dnů a až týdnů provozní řád schválí, nebo dá k doplnění.

Poté vyražte na svůj "Krajský úřad - odbor zdravotnictví" a připravte se na hromadu papírů k vyplnění. Je dobré připravit se dopředu, krajské úřady formuláře zveřejňují online, takže nastartujte Google a hledejte, např. Praha zde http://zdravotni.praha.eu/jnp/cz/formulare_udeleni_opravneni/index.html

V žádosti máte vypsány, které všechny náležitosti budete potřebovat, ověřené kopie dokumentů a výpisy z rejstříků seženete jednoduše na Czech Pointu.

Čím více se připravíte dopředu, tím lépe. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Poté co získáte registraci k provozu zdravotnického zařízení, je třeba ještě registrace na SUKL jako výrobce zdravotnických pomůcek. Návod k registraci zde http://www.sukl.cz/zdravotnicke-prostredky/spusteni-noveho-registru-zdravotnickych-prostredku a poté již vše online.

V průběhu papírování již můžete připravovat ostatní provozní záležitosti, připravit si ceník, k tomu jsou dvě cesty, pečlivá kalkulace, inspirovat se vedle a nebo obojí. 

Vybavit si prostory nábytkem a osvětlením, tak aby to respektovalo provozní podmínky dle provozního řádu.

Sehnat přístrojové vybavení a materiály.

Obejít stomatology v okolí.

Pustit se do práce.

A uspět........

 

Takhle jednoduché to úplně nebude, ale netřeba se bát. Jako u všeho platí, důležité je začít a pak se uvidí. Držíme palce.